Carbohydrate Bioproduct Research Center

탄수화물소재연구소

참여연구진

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박성권 (Park, Sungkwon)

교수/세종대학교

Tel. +82-2-3408-2906

Fax.

연구활동분야

- 축산식품 개발 및 건강기능성 연구
- 저포화지방 가공식품 제품개발을 위한 고체지방대체제 식물성 올레오젤 개발
- 근육줄기세포 활성화를 통한 근육성장 활성 촉진연구
- 고부가식품소재 개발을 위한 in vitro meat 생산기술 개발

수행 연구과제

- 고부가 식품소재 개발을 위한 세포배양기술 활용 배양돈육 생산기반기술 확립 (공동연구원, 농기평, 2018~2020)
- 프로바이오틱스와 쿼럼센서 복합물질 급여가 염증성 장질환 유도 마우스의 장내미생물 군집과 면역체계 상호관계에 미치는 영향연구
(책임, 연구재단, 2019-2021)
- 돼지 근육세포 대사, 형질 및 유전자 분석연구 (책임, 산업체, 2018-2020)
- 발효탄수화물 및 효소를 활용한 이유자돈의 장관발달 및 설사저감 기술 개발 (세부책임, 농림부, 2017~2019)
- 식물성 대체고기 제조기술 및 이를 활용한 수출전략형 한식기반 제품 개발 (공동연구원, 농기평, 2017~2021)

대표적 연구실적

- Continuous production of biohydrogen from brewery effluent using co-culture of mutated Rhodobacter M 19 and Enterobacter aerogenes. (2019) Brioresource Technology
- A dietary vegetable, Moringa oleifera leaves (drumstick tree) induced fat cell apoptosis by inhibiting adipogenesis in 3T3-L1 adipocytes. (2019) Journal of Functional Foods
- Dietary multi-enzyme complex improves In Vitro nutrient digestibility and hind gut microbial fermentation of pigs. (2019) Plos One
- Digestibility of phosphorous in cereals and co-products for animal feed. (2019) Saudi Journal of Biological Sciences
- Comparisons of extracellular matrix-related gene expression levels in different adipose tissues from Korean cattle. (2017) Livestock Science
- Maltose binding protein-fusion enhances the bioactivity of truncated forms of pig myostatin propeptide produced in E. coli. (2017) Plos One

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