Carbohydrate Bioproduct Research Center
탄수화물소재연구소
김영완 (Kim, Young-Wan)
교수/고려대학교(세종캠퍼스)
ywankim@korea.ac.kr
Tel. +82-44-860-1436
Fax. +82-44-860
- 글리코시드 당쇄분해효소의 개량을 통한 고효율 플라보노이드 알파-배당체 합성 기술 개발
- 아민 산화효소를 이용한 장류 식품 내 바이오제닉아민 신속검출 기술 연구
- 재조합 단일사슬 항체조각을 이용한 식품 내 유해미생물 신속 검출기술 연구
- 메타지놈 분석을 통한 식품 및 환경시료 내 특정효소 유전자 보유 미생물 분석 연구
- 저가 기질을 이용한 저분자 기능성 유기물의 비가역적 알파-배당화를 위한 생물공정 개발 (주관책임, 한국연구재단, 2019-2023)
- 식물성 치즈제품의 물성 개선 및 기능성 강화 연구 (협동책임, 농림축산식품부, 2019-2021)
- 장류 내 바이오제닉아민의 유통관리기술 개발 및 위해성 평가 (협동책임, 농촌진흥청, 2018-2021)
- 기능성 페놀화합물의 생체 이용률 개선을 위한 인체대사형 알파사이드 생산기술 개발 (주관책임, 한국연구재단, 2016-2019)
- Combined cross-linked enzyme aggregates of monoamine oxidase and putrescine oxidase as a bifunctional biocatalyst for determination of biogenic amines in foods. (2019) Catalysts
- Complex formation of a 4-alpha-glucanotransferase using starch as a biocatalyst for starch modification. (2018) Food Science and Biotechnology
- Physicochemical interactions of cycloamylose with phenolic compounds (2017) Carbohydrate Polymers
- Characterization of divergent pseudo-sucrose isomerase from Azotobacter vinelandii: Deciphering the absence of sucrose isomerase activity (2017) Biochemical and Biophysical Research Communications
- Construction of an antimyoglobin single-chain variable fragment with rapid reaction kinetics. (2016) Biotechnology and Applied Biochemistry
- Overproduction and characterization of a lytic polysaccharide monooxygenase in Bacillus subtilis using an assay based on ascorbate consumption. (2016) Enzyme and Microbial Technology
- Enzymatic synthesis of 3-O-α-maltosyl-L-ascorbate using an engineered cyclodextrin glucanotransferase (2015) Food Chemistry