Carbohydrate Bioproduct Research Center

탄수화물소재연구소

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김영민 (Kim, Young-min)

교수/전남대학교

Tel. +82-62-530-2142

Fax. +82-62-530

연구활동분야

- 미생물 및 효소를 이용한 유용 식품소재 및 생리활성 소재 대량생산
- 난용성 식품소재 가용화 기술 개발
- 천연 고감미 소재 발굴 및 생물전환을 통한 산업화
- 경제성을 고려한 식품공정개선 및 개량

수행 연구과제

- 생물전환을 통한 레바우디오사이드 D, E 또는 M 효과적 생산 및 감미소재로서의 특성연구 (책임연구, 한국연구재단, 2019-2022)
- 국내육성품종 녹차 고유 특성평가 및 기능성물질 탐색 (책임연구, 국립원예특작과학원, 2017-2019)
- 쌀 전분을 이용한 가용화제 생산 효소의 대량생산 기술 확립 및 난용성 물질 적용 평가 (책임연구, 농촌진흥청, 2018-2020)
- 건강기능성 식품소재를 활용한 프리미엄 야채수 개발 (책임연구, 한국연구재단, 2018-2019)
- 기능성당 제조 관련 신규 효소 발굴 (책임연구, 삼양사, 2018-2019)

대표적 연구실적

- Biochemical characterization of alkaliphilic cyclodextrin glucancanotransferase from an alkaliphilic bacterium, Paenibacillus Deajeonensis. (2019) Journal of Microbiology and Biotechnology
- Effects of triterpenoids Alisol-F on human 5-hydroxytryptamine 3A and α3β4 nicotinic acetylcholine receptors mediated ion currents. (2017) Molecular & Cellular Toxicology
- Synthesis and functional characterization of caffeic acid glycoside using Leuconostoc mesenteroides dextransucrase. (2017) Journal of Agricultural & Food Chemistry
- Synthesis and characterization of novel astragalin galactosides using beta-galactosidase from Bacillus circulans. (2017) Enzyme Microbial. Technology
- Inflammation inhibitory effect of water extract from pumpkin’s tendril. (2017) Korean Journal of Food Preservation
- Synthesis and characterization of novel astragalin galactosides using beta-galactosidase from Bacillus circulans. (2017) Enzyme and Microbial Technology
- Safflower bud inhibits RANKL-induced osteoclast differentiation and prevents bone loss in ovariectomized mice. (2017) Phytomedicine
- Enzymatic synthesis of chlorogenic acid glycoside using dextransucrase and its physical and functional properties. (2017) Enzyme and Microbial Technology

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