Carbohydrate Bioproduct Research Center

탄수화물소재연구소

참여연구진

home  >  연구소 소개  >  참여연구진
멤버사진

목록으로

정현정 (Chung, Hyun-Jung)

교수/전남대학교

Tel. +82-62-530-1333

Fax.

연구활동분야

- 탄수화물소재 구조 및 이화학적 특성 분석
- 구조 변형을 통한 맞춤형 기능성 전분 소재 개발
- 전분질 식품의 품질 향상을 위한 신가공기술 및 고품질제품 개발

수행 연구과제

- 발아곡류의 전분구조특성 구명 및 수요자 맞춤형 기능성 제품개발 (책임연구, 농촌진흥청, 2016-2017)
- 콩, 녹두, 동부 가루의 이용성 증진 및 가공적성 향상 기술 (책임연구, 농촌진흥청, 2016-2018)
- 복합열처리에 의한 전분-단백질 상호작용 기반 노화지연 소재 및 가공기술 개발 (위탁연구, 한국식품연구원, 2019-2021)
- 쌀전분의 상전이를 이용한 쌀가공식품의 가공적성 및 품질평가기술 (책임연구, 한국연구재단, 2017-2019)
- 전분 구조가 김치 품질 및 대사물질에 미치는 영향 구명 (책임연구, 한국연구재단, 2019-2021)

대표적 연구실적

- Physical modification of potato starch using mild heating and freezing with minor addition of gums. (2019) Food Hydrocolloids
- Effect of processing, storage, and modification on in vitro starch digestion characteristics of food legumes: A review. (2019) Food Hydrocolloids
- Physical, textural and sensory characteristics of legume-based gluten-free muffin enriched with waxy rice flour. (2019) Food Science and Biotechnology
- Analysis of targeted metabolites and molecular structure of starch to understand the effect of glutinous rice paste on kimchi fermentation. (2019) Molecules
- Starch characteristics of cowpea and mungbean cultivars grown in Korea. (2018) Food Chemistry
- Effect of dry heating on physicochemical properties of pregelatinized rice starch. (2017) Cereal Chemistry
- Effect of germination on the structures and physicochemical properties of starches from brown rice, oat, sorghum, and millet. (2017) International Journal of Biological Molecules
- Impact of diverse cultivars on molecular and crystalline structures of rice starch for food processing. (2017) Carbohydrate Polymers

TOP