Carbohydrate Bioproduct Research Center

탄수화물소재연구소

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이수용 (Lee, Suyong)

교수/세종대학교

Tel. +82-2-3408-3227

Fax.

연구활동분야

- 첨단 곡류 가공 기술 개발 (제빵/제과/제면/유탕 등)
- 대체 가공 기술 개발 (올레오젤을 포화지방 저감화, 글루텐 프리 기술, 식물성 치즈 등)
- 식품의 가공 적성 증진 기술 개발 (유탕용 흡유 저감화 기술, 냉동 생지 베이크 오프 기술 등)
- 물성/텍스처 분석 기술 개발 (고령친화식품의 물성 측정, 소화 모방 시스템 등)

수행 연구과제

- 루틴 강화 메밀을 활용한 고부가 응용 식품 개발 (세부책임, 농림축산식품부, 2017-2020)
- 바이오폴리머의 폼 구조 구축을 통한 오가노젤 개발 및 식품가공 응용성 규명 (책임연구, 한국연구재단, 2018-2022)
- 가공용 쌀 원료곡 및 가공원료 대량생산 기술 개발 (세부책임, 농촌진흥청, 2019-2023)
- 식품의 물성 측정 방법 연구 (주관책임, 식품의약품안전처, 2019)

대표적 연구실적

- Elucidation of rheological, microstructural, water mobility, and noodlemaking properties of rice flour affected by turanose. (2019) Food Chemistry
- Optical, rheological, thermal, and microstructural elucidation of rutin enrichment in Tartary buckwheat flour by hydrothermal treatments. (2019) Food Chemistry
- Feasibility of hydroxypropyl methylcellulose oleogel as an animal fat replacer for meat patties. (2019) Food Research International
- Functional enhancement of ultrafine Angelica gigas powder by spray-drying microencapsulation. (2019) LWT- Food Science and Technology
- Particle size effect of rice flour in a rice-zein noodle system for gluten-free noodles slit from sheeted doughs. (2019) Journal of Cereal Science
- Utilization of foam structured hydroxypropyl methylcellulose for oleogels and their application as a solid fat replacer in muffins. (2018) Food Hydrocolloids
- 조리용출도가 저감된 쌀면. (2019) 국내 특허 등록
- 식물성 천연 왁스와 식물성 유지를 혼합하여 제조된 올레오젤 및 이를 이용한 유탕면의 제조방법. (2019) 국내 특허 등록
- 포도씨유 젤을 사용함으로써 포화지방산의 함량이 저감된 에어레이션 베이커리 제품 및 그 제조방법. (2018) 국내 특허 등록

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