Carbohydrate Bioproduct Research Center

탄수화물소재연구소

참여연구진

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오남수 (Oh, NamSu)

교수/고려대학교(세종캠퍼스)

Tel. +82-44-860-1434

Fax.

연구활동분야

- 한국인 영유아 분변유래 프로바이오틱스 개발
- 천연물 유래 신바이오틱스의 생리활성과 장내 균총과의 상호작용 규명연구
- 기능성 생물자원 및 천연소재를 활용한 발효식품의 공정특성 평가기법 개발
- 식품 단백질 유래 기능성 소재 개발

수행 연구과제

- 식물성 유제품의 발효공정 및 항비만 기능성 연구 (협동책임, iPET, 2019-2022)
- 만성스트레스 유래 과민성 장 질환 개선을 위한 기능성 소재 및 유제품 개발 (주관책임, iPET, 2018-2021)
- 소아청소년의 염증성 장 질환 및 인체 장내균총 개선 천연물 유래 신바이오틱스 식품소재 및 제품 개발 (주관책임, iPET, 2017-2020)
- 발효 당화유단백질을 활용한 기저성 염증개선 고령친화 식품소재 및 제품개발 (주관책임, iPET, 2015-2018)
- 축산 자원의 활용도 증진을 위한 가공적성 연구 (주관책임, iPET, 2014-2017)

대표적 연구실적

- Enhanced Production of galactooligosaccharides enriched skim milk and applied to potentially synbiotic fermented milk with Lactobacillus rhamnosus 4B15. (2019) Korean Journal for Food Science of Animal Resources
- Anti-inflammatory activities of Maillard reaction products from whey, protein isolate fermented by Lactobacillus gasseri 4M13 in lipopolysaccharide-stimulated RAW264.7 cells. (2019) Journal of Dairy Science
- Probiotic and anti-inflammatory potential of Lactobacillus rhamnosus 4B15 and Lactobacillus gasseri 4M13 isolated from infant feces. (2018) Plos One
- Probiotic Lactobacillus fermentum strain JDFM216 stimulates the longevity and immune response of Caenorhanditis elegans through a nuclear hormone receptor. (2018) Scientific Reports
- Enhancement of antioxidative and intestinal anti-inflammatory activities of glycated milk casein after fermentation with Lactobacillus rhamnosus 4B15. (2017) Journal of Agricultural and Food Chemistry
- Mulberry leaf extract fermented with Lactobacillus acidophilus A4 ameliorates 5‐fluorouracil induced intestinal mucositis in rats. (2017) Letters in Applied Microbiology
- Supplementation of fermented Maillard-reactive whey protein enhances immunity by increasing NK cell activity. (2017) Food and function

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